Om Aarhus

Domkirken AarhusAarhus, eller Århus som den indtil 2010 officielt hed, er en østjysk by med mere end 335.000 indbyggere i kommunen. Det er Danmarks næststørste by og tæller man oplandet med bor der henved 900.000 borgere i Aarhus. Aarhus har med sin lokation nær Aarhus bugt været et handelscentrum siden 1441, hvor byen fik købstadsrettigheder, men optegnelser viser, at der hvor byen i dag ligger, har været en by siden år 700.

I dag er Aarhus en by i markant vækst med et rigt handelscentrum, flere uddannelsesinsitutioner, en god infrastruktur og alt, hvad hjertet begærer af kulturelle aktiviteter.

Sommerens og smilets by

Aarhus går også under navnet “smilets by”. Tilnavnet har siden 1938 været en del af byens branding, og bruges i dag kommercielt i forbindelse med aktiviteter og som en del af flere reklamefremstød for byen. Tilnavnet har over flere omgange været heftigt diskuteret. Nogle mener, at det ligefrem er latterligt og underminerende, men i den brede offentlighed er tilnavnet i dag accepteret.

Dette skal også ses i lyset af, at bystyret i Aarhus flere gange har forsøgt sig med andre tilnavne. Senest, med en ambition om at gøre Aarhus internationalt kendt, kom “Danish for progress” til verden. Dette fik imidlertid en rigtig dårlig modtagelse, og det er derfor senere blevet droppet igen. Siger du derfor “Aarhus, det er danish for progress” til en Aarhusianer, er der risiko for, at du får et indigneret blik og en vred kommentar med på vejen.

Seværdigheder i Aarhus

Aarhus er en by med et væld af både seværdigheder og attraktioner. En lang række kulturinstitutioner er især med til at give både indbyggere og turister en række oplevelser, som du sjældent finder i andre danske byer.

Som noget af det største findes Aarhus Festuge, der en gang om året løber af stablen. Festugen er Jyllands største kulturfestival – ofte med bidrag fra hele verden. I festugen kan du opleve musik, gastronomi, kultur, kunst m.m., der samler befolkningen om en række ekstraordinære oplevelser.

ARoS

Aros kunstmuseum i AarhusInteresserer du dig for kunst, kan du ikke Aarhus uden også at nævne ARoS, der er byens kunstmuseum. Aros, et af de gamle navne for Aarhus, er i dag et internationalt anerkendt kunstmuseum, der især er kendt for den store, farverige regnbue (Your rainbow panorama) tegnet af den islandske kunstner Olafur Eliasson.

Regnbuen er placeret på taget af museet og kan ses fra det meste af Aarhus centrum. Den er efterhånden blevet et vartegn for byen, som alle indbyggere har besøgt minimum en gang.

Den Gamle By

Den Gamle By AarhusDen Gamle By er, som navnet indikerer, en gammel by midt i Aarhus. Siden 1914 har Den Gamle By med sin lokation i Botanisk Have i Arhus, været et museum for alt det, der er ved at forsvinde. I dag er Den Gamle By et frilandsmuseum for danske byers kulturhistorie. Her oplever du virkelighedstro bygninger og omgivelser, der kan være med til at belyse danske købstæders historie, herunder butikker, beboelser, bygningskultur og forskellige livsformer.

Den Gamle By består af 80 historiske huse, der er indhentet fra 25 byer fra hele Danmark. Museet består af flere boliger, værksteder, butikker og genstande, og du kan bl.a. opleve et ægte, gammeldags apotek, en skole, et posthus og et teater fra svundne tider. Derudover kommer også en lang række genstande, møbler, legetøj, dragter m.m.

Den Gamle By har alle dage åbent fra kl. 10 og entreen for en voksen ligger på mellem 110 og 135 kr. Børn kommer gratis ind, og det er derfor en oplagt destination for en søndagsudflugt.

Dokk1

Dokk1 (udtales Dokken) er et moderne kulturhus og bibliotek, der ligger centralt placeret på Havnefronten i Aarhus. Foruden bibliotek og borgerservice kan du i Dokk1 se teater, film, koncerter m.m. Kulturhuset har en multisal med 300 siddepladser, der bruges i forbindelse med et mangfoldigt udbud af kulturelle tiltag. Dokk1 har været med til at sætte Aarhus på verdenskortet. Bygningen har bl.a. vundet internationale priser og er bl.a. kåret som verdens bedste bibliotek åbnet imellem 2014 – 2016.

Dokk1 rummer med sine 60.000 m2 det største offentlige bibliotek i Skandinavien, og er Danmarks største kulturbyggeri siden Operaen blev bygget i København.

Der er nem adgang til stedet, der ligger i umiddelbar forlængelse af selve bymidten. Den nye letbane stopper lige foran Dokk1 (Dokk1 station) og Aarhus Rutebilstation ligger ikke så langt derfra.

Shopping i Aarhus

Selvom Aarhus ofte står lidt i skyggen af storebror på den anden side af sundet, så byder Aarhus på rigtig mange muligheder inden for shopping. Byen er flere gange blevet kåret som Danmarks bedste shopping-by, bl.a. på grund af den hyggelige midtby, der oser af charme og konceptbutikker. Byen har bl.a. to stormagasiner, Magasin og Salling, og nogle af Danmarks største butikcentre, heriblandt Bruuns Galleri ved banegården og Bazar Vest, der frister med alt, hvad en bazar nu engang indeholder.

Af andre store butikker kan nævnes både Bilka og IKEA, der er placeret i den nordlige del af byen.

Kulturhovedstad 2017

Europæisk kulturhovedstad 2017

Aarhus var i 2017 udnævnet som “Europæisk kulturhovedstad”. Under temaet “Let’s Rethink” blev der afholdt et væld af forskelligartede oplevelser, der involverede både indbyggerne og trak turister til fra både nær og fjern, var med til at sætte Aarhus på det europæiske landkort.

Utallige kulturelle oplevelser, begivenheder på tværs af kulturer, byer og mennesker  kulminerede i slutningen af året med en markant afslutningsfinale, hvorefter stafetten blev givet til Maltas hovedstad Valletta, der er kulturhovedstad for Europa i 2018.